Griekse gehaktballetjes

Gisteren bij Angie en Peer heerlijk Grieks gegeten. Petje af voor Angie, haar eerste Griekse maaltijd was een succes. Het bestond uit (met de klok mee te starten om 12 uur) gehaktballetjes, kipspiezen op de barbecue, Griekse rijst en een heerlijke salade. Met als klap op de vuurpijl de lekkerste baklava die ik ooit op heb. In dit recept dus de gehaktballetjes.
Ze moeten volgens het recept met half lamsgehakt, en half rundergehakt. Angie had ze gemaakt met volledig rundergehakt.
Het is deels in Amerikaanse maten, omdat ik vaker Amerikaanse recepten maak heb ik zo een matensetje ooit gekocht bij de Wal-Mart. Voor de liefhebber, ik heb er 2 dus als iemand er eentje wil, laat het weten.

Benodigdheden

  • 500 gram lamsgehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 cup verse broodkruimels
  • 2 grote eieren
  • 1/2 cup gekruimelde feta
  • 1 kleine klein gesnipperde rode ui
  • 2 (ik denk dat ik er wel meer ga doen) gesnipperde knoflooktenen
  • 3 tsp (teaspoon = 5 ml) gedroogde oregano
  • 2 tsp fijngehakte rozemarijn
  • 1/2 cup fijngehakte peterselie
  • 2 tsp zout
  • 1-2 tsp black pepper

Bereiding

Doe alle ingrediënten samen en meng ze door elkaar.
Rol er gehaktballetjes van van ongeveer 3 cm
Doe een lepel olijfolie in een anti-aanbakpan en bak de balletjes in batches tot ze goud bruin zijn .
Je kunt ze ook in de oven bakken op 220 graden. Leg ze hiervoor op bakpapier op op de bakplaat en besprenkel ze met olie ongeveer 20 minuten, Je moet ze halverwege keren
Voor het serveren kun je ze optioneel met citroensap besprenkelen.

Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .