Coquilles á la Bert

Zoals ik al vaker zei, “voor coquilles kun je me midden in de nacht wakker maken”. Op de een of andere manier blijf ik als ik ze zelf maak altijd bij mijn vaste recept (link) met snoeiveel saffraan hangen. Maar nu at ze laatst bij Bert en Linie, nou!!!! dat receptje mag er ook zijn. Heerlijk. Daar heb je graag 2 x het KKPlein voor over. (ik rij liever de Place de la Concorde dan het Keizer Karelplein) Bert is sowieso een keukenprins en wilde het recept gelukkig delen.
Het recept komt oorspronkelijk een boek van Kaatje Bij De Sluis in Blokzijl. Bert heeft het naar zijn hand gezet, door er salade aan toe te voegen en de eitjes en zalm weg te laten. Ik kan me dat helemaal voorstellen, coquilles ga je niet “vervuilen” met eitjes en zalm .

De salade,

  • Veldsla ongeveer 200 gram
  • sla-uitjes (oeps nog ff Bert vragen wat dat zijn)
  • uitgebakken gerookte spekjes

Maak veldsla schoon, voor 4 personen ong. 200 gram. Maak droog en spreid over 4 borden, doe er wat sla-uitjes bij en wat uitgebakken gerookte spekjes.

Saus

  • 2 dl visfond of groentebouillon
  • 1 dl Noilly Prat
  • 1 dl witte wijn
  • scheut kookroom
  • 25 gram koude roomboter in stukjes

Pak ongeveer de. visfond of groentebouillon, 1 dl Noilly Prat, 1 dl witte wijn en zet dit op laag vuur, laat het indampen tot ong. 1/4 deel. Zet het vuur uit, doe er wat kookroom/koksroom bij en roer er 25 gram roomboter in stukjes doorheen. Warm licht op als de coquilles klaar zijn, maar niet meer koken.

COQUILLES St. JACQUES (Jakobsschelpen)

  • 12 coquilles
  • roomboter
  • peper en zout

Ontdooien als je ze uit de vriezer haalt (heb je ze ‘vers’ dan hoeft dat niet -heb je ze met schelp en al, dan openen en de oranje corail eraf snijden). Neem 10 of 12 coquilles, snijd deze doormidden overlangs (tegen de draad van het vlees in dus), zodat je twee dunne plakjes hebt per coquille. Inzouten (licht) en in peperen. Dan in de braadpan op halfhoog vuur met roomboter en olijfolie. Even dichtschroeien op hoog vuur, keren, vuur omlaag en aan beide zijden 1 minuut blijven verhitten op laag vuur. Pan blijven bewegen om vastbranden te voorkomen. Vuur uit, saus licht opwarmen. 

TOT SLOT:

verdeel de coquilles over de salade, verdeel de halfwarme saus over de borden, maal er evt. naar smaak nog wat peper overheen en serveer uit. Smakelijk eten!

Dit bericht werd geplaatst in voorgerechten. Bookmark de permalink .