Mosselen met paddenstoelen en hazelnoten

Ik dacht dat ik de nodige variaties op mosselen wist en me echt niets meer kon verbazen, tot eergister. Sjonge wat is dit lekker, die noten met de paddenstoelen erbij is een feest. Het is een recept van Yvette van Boven, gepubliceerd in de volkskrant en het heet “connors mosselen”. Lekker als hoofdgerecht, maar wel zwaar. Ook heel lekker als voorgerecht, maar dat maakt het niet minder zwaar, je kunt dan alleen minder serveren. Echt om je vingers (mijn moeder zou zeggen vinger en duim, dat geeft aan dat het nog lekkerder is) bij op te eten.
Tip, wees niet te zuinig met de saus, die is goddelijk.

Benodigdheden

70 g hazelnoten
Klont boter
1 flinke ui, gesnipperd
1 prei, in fijne ringen
4 tenen knoflook, fijngehakt
6 portobello’s, in schijfjes
200 ml room
Paar takjes salie, grof gehakt
300 ml red ale, witbier of lekker herfstbier
2 kg mosselen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Strooi de noten uit op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Hou ze goed in de gaten en schud de bakplaat regelmatig om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen en hak ze dan grof.
Smelt de boter in een hapjespan en fruit de ui en prei op laag vuur tot ze mooi zacht zijn. Fruit de knoflook een minuut mee en voeg de helft van de paddestoelen aan de pan toe. Bak tot alles goudbruin wordt en giet dan de room en helft van het bier en de salie erbij. Laat de saus iets inkoken en indikken. Draai het vuur dan uit.
Breng in een ruime pan de rest van het bier aan de kook. Schep de mosselen erdoor en sluit het deksel. Kook de mosselen in een paar minuten tot alle schelpen openen en ze mooi gaar zijn. Schep ze halverwege de kooktijd een keer of wat om en sluit steeds het deksel.
Zeef de helft van het mosselvocht en roer dat door de ingekookte roomsaus. Bak de rest van de paddestoelen kort in wat roomboter in een koekenpan. Schep de mosselen door de bier-roomsaus in een grote schaal en bestrooi met de gebakken paddestoelen, gehakte noten en de rest van de salie

Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten, voorgerechten. Bookmark de permalink .