Shrimp and Grits (garnalen met grutten)

Gegeten samen met Anneke en Robert in Charleston in het bekende Amen restaurant.
Echt een Southern recept.
Anneke vond het recept van dit zelfde restaurant ergens online. Het enige probleem waren de grits. Nou, die kocht ik afgelopen zomer in Texas. En uiteindelijk ben ik er achter dat het waarschijnlijk gewoon om grutten gaat.
Het recept heeft nog een aantal producten die je moet zien te vervangen. Zo heb ik de ham, op advies van google vervangen door chorizo. De melasse (ik weet dat die vroegen gewoon in de supermarkt te krijgen was) die moet ik nog ergens op de kop tikken, die heb ik zolang vervangen door stroop met wat zout. Als laatste de heavy cream die wij niet hebben (heeft met het hoge vetpercentage te maken) heb ik vervangen door slagroom vermengd met clotted cream.
Een andere wijziging die ik heb aangebracht op het originele recept is dat ik de chorizo bak met de tomatensaus en niet samen met de garnalen.
Het is een een heel lekker recept wat je als voorgerecht zou kunnen serveren, maar dan heb je wel giga grote eters aan tafel nodig, het is nogal machtig.
De saus maak je vooraf. De grutten en de garnalen maak je voor het opdienen

Benodigdheden voor 4 personen

  • Per persoon 4 hele grote garnalen gepeld

Voor de tomatensaus

  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 3 sjalotten gesnipperd
  • 1,5 ons chorizo wordt
  • 3 grote vleestomaten in wedges gesneden
  • 4 eetlepels rode wijn azijn
  • 3 paplepels melasse

Voor de grits

  • Voor 4 personen grutten
  • Clotted cream
  • slagroom
  • boter

Bereiding

De tomatensaus

  • Leg de tomaten in wedges gesneden op een ovenrek, peper en zout erover heen en rooster ze 20 minuten in de oven op ongeveer 190 graden. (In het recept stond 220, maar dat is echt veel te hoog)
  • Laat ze afkoelen en haal dan het vel ervan af.
  • Bak de sjalotten en de knoflook in wat olie
  • Vermaal de chorizo en bak het bij de knoflook en de sjalotten
  • Voeg de tomaten toe
  • Voeg azijn en melasse toe
  • Laat lekker inkoken tot een mooie saus breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Grits

  • Kook de grutten, en houd de verhouding vocht en grutten aan volgens de verpakking.  Ook de duur van het koken, is afhankelijk van de soort grutten.
  • Goed blijven roeren zodat het geen klontjes geeft
  • Voeg een eetlepel roomboter toe
  • Meng 5 minuten voor het opdienen 60 l slagroom en 60 ml clotted cream erdoor heen

Garnalen

  • Bak de garnalen in olijfolie op elke kant 1 a 2 minuten (afhankelijk van de grootte). Niet te lang anders worden ze taai.

Opdienen

  • Leg een bergje grits op het bord
  • Verdeel de saus erover
  • Verdeel de garnalen hierover heen

Enjoy!!

 

 

Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .