kruidkoek met noten en cranberry’s

Ik ben niet echt een bakster. Ik heb er zelfs geen aparte rubriek voor baksels. Misschien ook omdat ik altijd in heel kleine verbanden gewoond heb. Na mijn studententijd, nooit met meer dan met 2 personen onder een dak. Dat betekent dat je altijd alleen of met zijn tweeën voor zo’n hele appeltaart of cake staat.  En elke week een feestje heb ik ook niet.
Maar nu toch nog maar eens geprobeerd vanwege het trakteren op het koor. Een recept van Saskia waar ik nog een paar dingen in veranderd heb. Ik heb ipv rozijnen, cranberry’s gebruikt en het water vervangen door karnemelk en sinaasappelsap en een stuk boter, dan wordt hij wat smeuïger, maar je kunt dit dus vervangen door lauw water. De sukade laat ik er voortaan uit dus die staat ook niet bij de ingrediënten. Ik heb er nog een snufje cacaopoeder aan toegevoegd, maar dat is optioneel.
Hij was lekker!

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • Snufje zout en peper
  • 1,5 à 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
  • 250 ml karnemelk
  • 50 gram roomboter
  • 75 gram cranberry’s
  • 75 gram gemengde noten
  • De geraspte schil van 1 sinaasappel
  • sap van dezelfde sinaasappel
  • ongeveer 1 derde van een potje bakgember
  • wat paneermeel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius boven- en onderwarmte
  • vet een cakevorm in en bestuif met paneermeel
  • Doe de karnemelk met de roomboter in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de roomboter is gesmolten (voorzichtig, anders schift de karnemelk).
  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, zout en peper en de koek en speculaaskruiden.
  • Giet vervolgens het karnemelk botermengsel erbij en roer goed door elkaar.
  • Spatel tenslotte de cranberry’s, de bakgember en noten door het beslag en schep het in de cakevorm
  • Bak de kruidkoek met cranberry’s en noten in 60 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster. Na 10 minuten voorzichtig uit de vorm halen.
Dit bericht werd geplaatst in hapjes&snacks. Bookmark de permalink .