Everzwijn slow cooked in de oven

Ik ben een fan van slow cooken geworden, dan wel in de oven. Lekker een groot stuk vlees uren (pak weg 7) erin laten staan en geen omkijken naar. Onmisbaar keuken-attribuut is dan wel een kookthermometer, je moet de kerntemperatuur kunnen meten.
Nu kocht ik laatst bij de sligro een groot stuk everzwijn, wat ik linea recta de diepvries indeed. Bleek het bij het eruit te halen procureur te zijn, dat vroeg  letterlijk om in de oven gegaard te worden. Met veel drank en knoflook. Ik heb net de saus ingekookt, en hij is zoooo lekker. Ik hoop dat ik nog een beetje weet wat ik er met losse hand ingegooid heb.
De hoeveelheden, zoals gezegd, met de losse hand, gewoon een kwestie van goed proeven onderweg voordat het de oven in gaat. Ik ga het vanavond Han en Jan voorzetten als onderdeel van een veel gangenmenuutje. Benieuwd wat er op het menu stond? lees het hier

Benodigdheden

  • 1,5 kilo procureur (mag ook wat minder, maar een klein stuk vlees doet het niet zo goed)
  • Moutarde a l’ancienne
  • 8 tenen knoflook
  • Paprika poeder
  • Gerookte paprikapoeder (voorzichtig mee zijn, anders heeft de gerookte smaak een overheersend karakter.)
  • Thijm
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Laurierblad 3
  • gemalen gedroogde cepes (sligro in soort kant en klaar molentje)
  • Marc de Bourgogne (voorzichtig mee zijn, heeft snel een te sterke smaak)
  • Rode wijn (ongeveer een halve liter)
  • Een flinke scheut balsamico azijn. Ik had bloedsinaasappelazijn op basis van balsamico azijn (Voets specialiteitenhuis, Noordkade, Veghel), als je die niet hebt neem dan wel een goede zoete balsamico azijn.)

Bereiding

  • Smeer de bout in met peper zout en de mosterd en braad het stevig aan in een koekenpan.
  • Doe de bout daarna in een braadpan of braadslee en gooi alle ingrediënten op smaak erbij, en nog een extra paplepel mosterd. De knoflooktenen in zijn geheel erbij doen.
  • En dan de oven in (deksel op de pan), 4 uur op 90 graden en ongeveer 2,5 uur op 120 graden. Kerntemperatuur moet tussen de 65 en 70 graden zijn.
  • Pan uit oven halen en vlees in aluminiumfolie wikkelen.
  • De marinade fiks inkoken tot het lekker dikkig is en vol van smaak.
  • In dunne plakjes snijden en de saus met een of twee tenen erover heen draperen.
  • Lekker met een knolselderij/aardappel puree en een stoofpeertje.

En heb je nog wat over, de dag erna uit elkaar plukken en opbakken met uitjes champignons en kruiden.

Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .