Oosterse frituur (zeg maar bitter) ballen

Fantastisch recept doorgestuurd gekregen door Saskia. Het is een recept van van Yotam Otto Lenghi met wat aanpassingen van Pierre Wind en Ronald Giphart.
Heerlijk om te maken op een druilerige zondag. Kost vooral veel tijd maar is niet veel zoveel werk, behalve het draaien en paneren.
Voor het maken van de bouillon, het garen van het vlees en het inkoken van de saus moet je zo’n 5 a 6 uur uittrekken.
Deze ballen bestaan alleen uit vlees, dus geen roux als basis.
De foto’s doen de ballen niet veel eer aan, maar echt ze zijn over, maar dan ook echt overheerlijk.
Volgens mij zijn zo ook prima te serveren als voorgerecht bij een Aziatische maaltijd.

ingrediënten voor 20 a 25 ballen

Voor de bouillon

  • 1.5 liter runderbouillon
  • 150 ml jananse soyasaus
  • 200ml rijstwijn
  • 1 duimlang gember in plakken
  • 4 tenen knoflook in helften
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 8 anijssterren
  • 2 el scechuan pepers (had ik niet heb ik vervangen door een eetlepel chilipeper en een stuk citroenstengel
  • 6 kardemom peulen
  • 100 gr donkere basterdsuiker

Voor de vulling

  • 1,5 kg runderlappen
  • 3 sjalotten fijn gesnipperd
  • 2 zakjes wortel julienne gesneden

Om te paneren

  • Bloem
  • 2 eieren
  • beetje melk
  • Panko (bij de Sligro, japanse producten)

Bereiding

  • De ingrediënten voor de bouillon in een pan bij elkaar doen uur laten trekken dan zeven en bouillon terug in pan.
  • Runderlappen in olie even bruin aanbakken en dan in bouillon doen en laten trekken tot het vlees uit elkaar valt
  • Vlees eruit zeven en uit elkaar plukken tot fijne draadjes in grote kom doen en af laten koelen.
  • Bouillon in koken tot hij licht stroperig wordt.
  • In overgebleven olie sjalotten en wortel bakken tot ze zacht van structuur zijn.
    en bij het vlees doen.
  • Op laatst de ingekookte bouillon erbij doen.
  • Goed mengen en koud laten worden in ijskast (1 a 2 uur)

Ballen paneren

  • bloem op een bord strooien
  • panko op een bord strooien
  • 2 eieren met wat melk los kloppen
  • Dan ballen draaien ter grootte van een bitterbal.
  • Eerst door de bloem dan het eimengsel en dan de panko.
  • Bevroren ballen 6 minuten frituren op 180 graden.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in bijgerechten, hapjes&snacks, voorgerechten. Bookmark de permalink .