Braadlapjes (of braadstuk) met port en Marc de Bourgogne

Ik had een braadstukje liggen, en heb wat gerommeld in de ijskast en de drankenkast en op gevoel van alles bij elkaar gedaan. Je kunt er ook nog wat rode wijn bijgooien. Het was erg lekker, zo klaar (tenminste als je de stooftijd niet meerekent. Daar moet je wel een uurtje of 4 voor uittrekken.
Het braadstukje heb ik toen het zowat gaar was in plakken gesneden en nog een halfuurtje mee laten sudderen, zodat de smaak meer in het vlees trekt. Als je braadlapjes neemt hoeft dat natuurlijk niet.

Benodigdheden20161228_112337

  • pond braadvlees
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotjes
  • een half bakje zongedroogde tomaatjes in olie
  • half bakje grotchampignons
  • een scheut marc de bourgogne
  • twee scheuten rode port
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

  • Halveer de sjalotten en snijd in ringen
  • Snijd de knoflooktenen in plakjes
  • Braad het (licht gezouten en gepeperd) vlees in een ruime hoeveelheid boter aan
  • Smoor de sjalotten en knoflook heel zachtjes erbij aan
  • Doe de zongedroogde tomaatjes erbij
  • Doe er een scheut marc de bourgogne en ongeveer eens zoveel port bij (doe dit naar je eigen smaak, veel port maakt het te zoet te veel marc de bourgogne maakt het weer te bitter)
  • Laat het vlees gaar sudderen op een heel laag pitje, keer het regelmatig om
  • Doe het laatste kwartier de in 4en gedeelde grotchampignons erbij
  • Laat alles zo nodig nog wat inkoken
  • Breng zo nodig op smaak met peper en zout

Lekker met knolselderiepuree

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .