Dumplings – wontons

Tot nu toe koop ik ze altijd bij de toko kant en klaar. maar het is veel leuker om ze zelf te maken.
Je kunt de wontons ook koken in ruim water, maar dan worden ze minder mooi dan in een stoommandje. Die bamboe stoommandjes kosten geen drol bij de toko
Om de wontons te stomen heb je ander deeg nodig dan als je ze wilt frituren, het ene pakje is rood het andere is groen. Weet niet meer welk voor wat is, dus dat moet je even vragen.  Het dichtvouwen gaat makkelijker dan ik dacht. 
Deze zijn met gehaktvulling, erg lekker. Je kunt zelf nog andere kruiden of groente (zoals gesnipperde paksoi) toevoegen.
Andere vullingen ga ik binnenkort proberen.

Benodigdheden voor 45 wontons-dumplings

  • 1 pakje deegplakjes (of een half pakje van iedere soort)20160802_151848
  • 3 ons half om half gehakt gekruid
  • 1 flinke theelepel 5 kruidenpoeder
  • 1 scheut Japanse soja
  • 2 fikse tenen knoflook, gesnipperd
  • bosje lenteui gesnipperd.
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • Scheutje rijstwijn.
  • Wat zout naar smaak (ligt aan de basissmaak van het gehakt)
  • Een paar eetlepels water. 
  • Een geklutst ei, om de deegrandje aan elkaar te plakken.

De gehaktvulling moet wat nattig zijn, want anders wordt het een te harde brok gehakt.

Bereiding

  • Alle ingrediënten (minus het ei) goed mengen.20160802_154744
  • Een theelepel vulling op het deegplakje leggen
  • Vouwen (probeer maar wat leuke manieren uit) en de randen goed dichtplakken met het geklutste ei.

Let op dat er geen lucht in zit, zeker als je ze gaat frituren of koken, want dan stijgt de lucht omhoog en dat komt boven drijven. Let ook op dat ze elkaar niet raken, want het deeg plakt dan aan elkaar.
Je kunt een beetje maizena op een plank strooien als je er meer, dan plakken ze niet aan de plank, en dan tussendoor met een vochtige theedoek bedekken zodat ze niet uitdrogen.
Je kunt ze dan ook invriezen (maar ook hier geldt, los van elkaar, en als ze ingevroren zijn kun je ze bij elkaar in een doosje of zakje doen.)

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hapjes&snacks en getagged met . Maak dit favoriet permalink.