Kipfilet met saus van wilde paddenstoelen en linzen uit le Puy

Ook weer een heerlijk recept uit het kookboek Gouden Kip. De linzen erbij vervangen aardappelen of ander koolhydraat bijgerecht. En die linzen  zijn heerlijk. Ik had ze nog nooit gemaakt, die linzen uit Le Puy, maar het is echt de moeite waard om er even naar te zoeken. Ik ben gezegend met een Sligropasje en die Sligro zit ook nog zowat om de hoek.
Het recept maakt een bewerkelijke indruk als je het leest, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Je kunt ook alles fijn van te voren bereiden.
En natuurlijk, ik neem noooooit kipfilet maar altijd ontbeende kippendijen.
In het recept staat bij de saus, krachtige kippenbouillon, maar ik mik gewoon een half bouillonblokje erbij. Dat scheelt ook weer inkoken.
In de saus met de champignons gooi ik ook nog een scheutje port, of madera. Dat staat niet in het recept en de ingredienten, maar is wel heel lekker erbij.
Op het plaatje ziet het er niet zo fantastisch uit, maar zo smaakt het wel.

Benodigdheden

voor de saus

  • 25 gram gedroogde wilde paddenstoelen2016-03-27 20.31.24
  • 15 gram boter
  • 100 gram kastanje champignons (mag ook wat meer zijn) grof gehakt
  • 350 ml krachtige kippenbouillon
  • 125 mul slagroom
  • peper en zout

Voor de kip

  • 6 kipfilets, of vergelijkbare hoeveelheid kippendijen
  • een scheut arachnide olie
  • 20 gram boter

Voor de linzen

  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, fijn gehakt
  • 1 wortel fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 300 gram linzen uit Le Puy (of Umbrie)
  • 450 ml kippenbouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 2 theelepels sherry azijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • anderhalve eetlepel fijngehakte bladpeterselie

Bereiding

De saus

  • Giet 75 ml kokend water over de gedroogde paddenstoelen en laat de 1 minuten weken.
  • Smelt de boter in de pan en bak de champignons goudbruin
  • Voeg de gedroogde paddenstoelen bij de champignons, maar snij eerst de grote in kleinere stukken. Houd het weekvocht apart.
  • Giet het weekwater erbij en de bouillon (of het bouillonblokje) en laat het inkoken tot 1/3 . Voeg de room toe en laat het nog wat pruttelen. Voeg eventueel nog wat water en zout toe.

De linzen

  • Verhit de olijfolie in een braakpan en bak de ui, wortel en bleekselderij 10 minuten.
  • Voeg de linzen, de bouillon en het laurierblad toe en breng aan de kook en lat het afgedekt 20-25 pruttelen. Even proeven tussendoor dat de linzen niet papperig worden, moet nog wat beet hebben. Kan zijn dat de bouillon op raakt, voeg dan nog wat water toe tussendoor.
  • Roer er de azijn, de peterselie en de olijfolie door

De kip

  • Vehit de olie en boter in een grote koekenpan,
  • Bestrooi de kip met peper en zout en bak ze op hoog vier 2 minuten op iedere kant tot ze bruin zijn.
  • Zet het vuur lager en bak ze nog eens 6 minuten tot ze gaar zijn, regelmatig omdraaien.

Opdienen

  • Zorg dat alles warm is, als je vooraf bereid hebt
  • Leg de linzen op het bord, leg de kip er (eventueel en stukken gesneden) op en schep de saus erom heen.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.