Kip met mandarijn en venkel

Toen ik er aan begon had ik nooit kunnen denken dat het zo lekker zou zijn. Anne heeft dit recept ergens opgeduikeld en was een dag eerder dan ik met het bereiden. Zij vond het “wel lekker”, ik vond het “heeeeeeeerlijk”. De anijssmaak die terugkomt in de venkel, venkelzaad en de pastis of ouzo overheerst niet zo als je zou denken.  De mandarijnen zijn met schil en al verrukkelijk. Ik ga dit nog heel vaak maken. Maar niet van een hele kip maar van kippendijen, die passen een beetje beter in een ovenschaal.
En niet te vergeten, fijne bijkomstigheid, het is super weinig werk, je schuift het de oven in en 3 kwartiertjes later is het klaar. Ook goed op voorhand te maken voor veel eters. Het is van Ottolenghi.

Benodigdheden20160110_152830

  • 1 dl arak, ouzo of pernod
  • 4 el olijfolie
  • 3 el mosterd
  • 3 el sinaasappelsap
  • 3 el citroensap
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 middelgrote venkelknollen
  • 4 clementines
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1, tl venkelzaadjes
  • 1,5 tl zout en 1 tl zwarte peper
  • 4 kippendijen of een hele kip
  • platte peterselie om te garneren

Bereiding

  • Meng de arak, sinaasappelsap, citroensap, mosterd, olijfolie, zout en peper, tijm en venkelzaad in een grote bak als marinade. (kan eventueel al in de ovenschaal, die moet zo groot zijn dat je alle ingrediënten in 1 laag kunt verdelen)
  • Snijd de venkelknol in stukjes.
  • Borstel de mandarijnen goed af onder warm water en snijd in schijfjes van 1 cm
  • Doe de kip met de venkel en mandarijnen in de marinade en dek af en laat daar de kip in marineren. (zo lang tijd als je hebt, max een dag)
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en zet de ovenschaal daarin (schik de mandarijnen een beetje aan de bovenkant) en laat in 45 minuten goudbruin garen
  • Haal de schaal uit de oven en doe de kip mandarijn en venkel op een serveerschaal en dek even af om warm te houden.
  • Laat de saus in een pannetje tot 2/3 inkoken.
  • Giet de saus over de kip en garneer met peterselie.
Bron: Ottolengi
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.