Pompoensoep

Sinds ik een overdadige oogst pompoenen had en ik in dat jaar zoveel pompoensoep gemaakt en gegeten heb zodat ik het tegen gegeten was, heb ik de soep jaren niet meer gemaakt. Maar van de week lagen de pompoenen me weer toe te lachen in de winkel. Ik heb dit recept van Jamie Oliver erop losgelaten. Lekker! Zeker omdat hij goed pittig is door de verse peper (je kunt natuurlijk meer dan de voorgeschreven hoeveelheid er in doen)

Benodigdheden voor 8 personen

  • olijfolie
  • 16 verse salieblaadjes
  • 2 rode uien, gepeld en in stukjes gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gehakt
  • 2 wortelen, geschild en in stukjes gehakt
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in stukjes gehakt
  • 2 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
  • een half tot 1 vers rood Spaans pepertje, naar smaak, fijngehakt
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 2 kilo flespompoen, onion squash of musquee de Provence, gehalveerd, ontdaan van de zaadjes en in stukken gesneden
  • 2 liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
  • extra vierge olijfolie voor de croutons
  • extra vierge olijfolie
  • 16 sneden ciabatta
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Zet een heel grote pan op matig vuur en giet er een paar scheuten olijfolie in.
  • Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze ongeveer 30 seconden, of tot ze mooi donkergroen en krokant zijn. Schep ze vlug met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een stuk keukenrol in een kom – die blaadjes gaan op het laatst door de soep.
  • Zet de pan met de olijfolie terug op het vuur en doe er de ui, bleekselderij, wortel, knoflook, rozemarijnblaadjes en Spaanse pepertjes in, plus royaal peper en zout. Laat dit alles 10 minuten zachtjes bakken tot de groenten zacht en zoet zijn.
  • Roer er de pompoen en de bouillon door, breng de soep aan de kook en laat hem ongeveer een half uur heel zachtjes koken.
  • Maak terwijl de soep staat te pruttelen de croutons. Sprenkel een beetje olijfolie op de sneden ciabatta, laat de olie een beetje intrekken en druk aan beide kanten van de sneden brood een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Leg ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze aan beide kanten goudbruin.
  • Pureer de soep wanneer de pompoen zacht en gaar is met een staafmixer of in een blender (maar als je wilt kun je de soep ook een beetje grof laten). De soep op smaak brengen.
  • Schep de soep in kommen en leg in elke kom twee croutons op de soep. Strooi er een paar van je krokant gebakken blaadjes salie over en besprenkel de soep met een scheutje extra vierge olijfolie van goede kwaliteit.
Bron: Jamie Oliver
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in soep. Bookmark de permalink .