Lemper

Een Indische snack, die ik ook als hoofdgerecht gebruik  (atjar of sambal goreng boontjes erbij).
Veel werk om te maken, maar wel gezellig werk. Het is prima in te vriezen (bijna noodzakelijk, want je maakt ze bijna altijd op voorraad) en weer op te warmen in de magnetron. Je moet van de zoetige smaak van kokos houden en van kleefrijst, zo nee, dan sla dit recept maar gauw over.
Het rollen vraagt wat handigheid. Zorg dat je iig een schone theedoek (of misschien wel twee) naast je hebt liggen om tussendoor je handen aan af te vegen, want de ketan heet niet voor niets kleefrijst)
De vulling kun je aanpassen naar je eigen smaak, met kip of gehakt of andere smoor. Als de vulling maar droog is. Ik doe hieronder maar een suggestie voor de vulling.

 

Benodigdheden vulling

  • 300 gram kipfilet of ontbeende kippendijen
  • trassi
  • 1 rode ui (klein gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 2 rode pepers fijngesnipperd
  • 3 kemirinoten (eerst een  bruin roosteren in een droge koekenpan)
  • 2 theelepels ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • 1/2 theelepel kunjit
  • 1/4 theelepel laos
  • Kippenbouillonpoeder of kwart bouillonblokje
  • Beetje santen
  • vissaus of zout

Benodigdheden rijst

  • 1 kilo ketan rijst
  • 1 pakje santen
  • djoeroek poeroet
  • sereh 2 sprieten
  • zout

Overige benodigdheden

  • Rijststomer (of pan met er in passend zeef)
  • Rieten matje om te rollen (te koop bij toko Korvelse weg voor 1,25)
  • Huishoudfolie (die makkelijk in stukje af te scheuren is, anders wordt je gek. Is bv te koop bij Sligro)

bereiding vulling

  • Kook de kipfilet of dijen en snipper of rafel ze in kleine stukjes
  • Maak de gesnipperde ui, knoflook, peper, kemirinoten fijn in een cobek of als luie kokkie blanda in het maalbakje wat bij de mixer hoort.
  • Meng alle verdere droge kruiden er doorheen
  • Doe olie in een wadjan en bak daar zachtjes de trassi in totdat en fruit dan de boemboe (kruiden ui knoflookmengsel) erbij aan.
  • Doe dan de kip erbij en breng verder op smaak met wat kippenbouillon en vissaus.
  • Doe er zoveel vocht bij dat het kippenmengsel goed aan elkaar plakt (niet te nat, je mag geen vocht onder in de pan zien, en niet te droog dat het niet plakt)
  • Zoals gezegd je kunt je eigen vulling naar smaak maken.

Bereiding van de rijst

  • Was de rijst totdat het water helder is
  • laat de rijst in water een uurtje of zo weken
  • Stoom de rijst dan voor de eerste keer, niet gaar, maar totdat hij aan elkaar kleeft (is ongeveer 5 minuten) Als je geen stoompan hebt kun je de rijst in een zeef in een pan hangen, gaat ook heel goed.
  • Schep de rijst in een schaal
  • Voor de tweede keer stomen moet je eerst een soort kokoswater maken, waar de al voorgekookte rijst in moet weken . Hiervoor doe je het blok santen (in  brokjes dan gaat het sneller) de djoeroek poeroet, een paar flinke scheppen zout en de sereh in een pan water (ongeveer 1/2 liter) en dit kook je totdat de santen helemaal is opgelost.
  • Schep dit kokoswater in de schaal met rijst roer door elkaar en laat deze helemaal in de rijst trekken. Dit duurt ongeveer een een uurtje
  • Vervolgens doe je dit rijstmengel weer in de stoompan en laat het helemaal gaarstomen.

Het rollen

  • Het rollen is moeilijk uit te leggen, en je moet er handigheid in krijgen.
  • Leg een velletje folie op het rolmatje en schep een bolletje ketan op het midden. Kijk maar zelf met welke hoeveelheid je het makkelijkste werkt. Mijn lempers zijn vaak eens zo groot als die je bij de toko kunt kopen. Ik moet ook nog een beetje de slag te pakken krijgen.
  • Dan vouw het folieblaadje dubbel en plet de ketan tot je een vierkant plakje hebt en verdeel daar het kipmengsel op.
    2015-10-24 15.07.19

 

 

 

 

 

  • Rol het geheel dan tot een worstje met folie en al erom heen met behulp van het rolmatje. De uiteinde knijp je bijeen zoals het uiteinde van een tube.

2015-10-24 15.31.22

 

 

 

 

 

 

 

  • En dan zijn ze klaar om in de diepvries te leggen, of in de magnetron om op te warmen en te eten.
Bron: met inspiratie van Kokkie Slomo en de indoshop
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hapjes&snacks en getagged met . Maak dit favoriet permalink.