Tonijnballetjes oftwel; Les boules de Jean Claude de Champs Romain

20150731_212728_2Tijdens mijn jaarlijkse verblijf  bij Hanneke en Jan in Champs Romain, kwam ik deze keer de ‘oude bakker’ Jean Claude, na lange tijd weer tegen. hij had 20 jaar geleden een bakkerij in Champs Romain. Hij bakte daar zijn brood nog in een houtoven. Omdat het dorp snel is leeggelopen, zoals meerdere dorpen in Frankrijk  bestaat zijn bakkerij al zeker 15 jaar niet meer. Hijzelf woont er nog wel.
Wij werden uitgenodigd voor de apero. Naast de drank, had hij ook heerlijke tonijnhapjes gemaakt. Toen ik naar het recept vroeg stond ik in no-time in zijn “keuken”, onder zijn begeleiding zelf de balletjes te maken.  De hoeveelheden gaf hij allemaal aan in de trant van  “une poignée de farine”, une pincée de sel. Ik heb het omgezet naar wat duidelijkere maatvoering.
De ingrediënten die ik hieronder geef kun je zelf naar smaak wijzigen. De eieren, bloem en brood, kruiden en vis (mag ook andere vis zijn) zijn de basis ingrediënten.

 

Benodigdheden

  • 2 blikjes tonijn in waterPhotoGrid_1439121190434
  • 2 eieren
  • Kruiden naar smaak  bv massala,  chilivlokken, currypasta, knoflook, etc.
  • Peterselie of koriander gesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • Bloem, om de balletjes in te rollen
  • Stuk (oud) stokbrood van 10 cm of evenveel  oud witbrood

 

 

 

 

Bereiding

  • Doe de 2 blikjes tonijn met hun vocht in een schaal
  • Maak het (stok)brood nat (behoorlijk nat, zodat het doordrenkt is, maar ook niet te nat) en pluk het in stukjes en doe het erbij20150731_211737
  • 2 eieren erbij doen
  • Ruim 1 eetlepel bloem erbij doen
  • Kruiden naar smaak erbij doen
  • Peterselie of koriander erdoor snipperen
  • Alles goed door elkaar mengen tot het goed aan elkaar plakt en er kleine balletjes van rollen. (tussendoor je handen wassen, anders plakt het te veel aan je handen en kun je niet meer goed rollen)
  • Balletjes flink door de bloem rollen
  • Op hoogste stand in frituurpan ongeveer 3 minuten bruin frituren
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in bijgerechten, hapjes&snacks, overig. Bookmark de permalink .