Bavette met sjalottensaus

Uit de categorie “vergeten vlees”, hoewel in Frankrijk wordt bavette veel gegeten en staat het in kwaliteit en prijs nog boven de ossehaas. Het heeft een volle smaak en het heeft een lange draad. Slager Pessers in Tilburg heeft het altijd op voorraad.
Bavette bereid je als biefstuk, maar heeft iets langer nodig: dikke stukken 4 tot 5 minuten per kant, dunne stukken 2 tot 3 minuten. Op de barbecue kan het ook heel erg goed; 1 minuut kort roosteren boven heet vuur in het midden van de barbecue en vervolgens ongeveer 3 minuten rustig laten garen aan de zijkant van de barbecue. Draai de bavette regelmatig om.
Na het bakken (ook op barbecue) altijd een paar minuten laten rusten in aluminiumfolie, dan wordt hij smaakvoller en malser.
De saus die je erbij maakt kun je zelf variëren, ik maakte het met sjalottensaus, om je vingers bij op te eten. In het recept ga ik uit van 4 sjalotjes pp, maar ik maak de volgende keer 8 pp, zo lekker was het.

Benodigdheden (2 personen)2015-05-27 18.11.42

  • 1 stuk bavette per persoon
  • 8 sjalotjes
  • 1 eetlepel palmsuiker (of andere, maar ik vindt palmsuiker het lekkerst)
  • ongeveer 300 cc witte droge wijn
  • Peper en zout
  • beetje gekruimeld bouillonblokje
  • takje tijm 
  • roomboter

Bereiding

  • De sjalotjes schillen en heel laten.
  • Een flinke steek roomboter smelten in de pan en hierin de sjalotjes even rondom lichtbruin bakken (de boter mag niet verbranden)
  • Daarna op op een klein vuurtje zetten en er de suiker doorheen smelten en de wijn erbij gieten totdat de sjalotjes onderstaan.
  • Takje tijm en een stukje gebrokkeld bouillon erbij voegen
  • In drie kwartier de sjalotjes laten garen en de saus laten inkoken.
  • Verder op smaak brengen met peper  en eventueel wat zout.
  • De bavette bakken (in een grillpan als je die hebt) of op de barbecue.
  • Daarna (eerst laten rusten!)  in reepjes snijden dwars op de draad en serveren met de sjalottensaus.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .