Gedroogde tomaatjes in de oven

De lekkerste gedroogde tomaten “ever” at ik vorige week bij Lindsey en Berend Peter. Niet uit een potje, maar zelf gemaakt.  Dat is nog eens iets anders dan kant en klaar! Het is niet veel werk, maar vraagt wel veel tijd. Ze moeten wel een uur of 12 in de oven staan. Maar dan heb je ook wat!
Van een kilo tomaten houd je ongeveer 300 gram over. Als je het in een gesterilieerde pot doet kun je het 2 jaar bewaren. Dat lijkt me schier onmogelijk om er zolang van af te blijven, maar ze moeten toch minimaal 2 dagen staan, ze worden lekkerder bij bewaren.
De tomaatjes moeten op het rooster liggen, en daar vallen ze makkelijk doorheen. Lindsey had haar ovenrooster met kippengaas omspannen, dan vallen ze er niet doorheen. Dus je moet wel eerst even naar de Gamma! (Je kunt het rooster ook bedekken met aluminiumfolie.)
Voor één potje (jampot) heb ik 500 gram kleine tros/pruim tomaatjes gebruikt en bij zo’n kleine tomaatjes is een uurtje of 7 in de oven voldoende en het past precies op het rooster.

Benodigdheden

  • 1 kilo pruimtomaatjes of vleestomatenPhotoGrid_1430152737371
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum of munt
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1-2 gedroogde pepers
  • 1-2 geblancheerde teentjes knoflook in schijfjes
  • Olijfolie om bij te vullen

Bereiding

  • Halveer de tomaten (of vierendeel als ze groot zijn) en leg ze op het rooster met het snijvlak naar boven.
  • Bestrooi ze met het zout, de suiker en de munt of basilicum
  • Sprenkel de olijfolie erover heen.
  • Schuif het rooster in de oven en zet de oven op 100 graden.
  • Laat de oven op een kiertje staan zodat het vocht kan ontsnappen.
  • laat het tussen de 8 en 12 uur in de oven, tot ze droog maar wel nog soepel zijn.
  • Schik ze in een gesteriliseerde pot, aangevuld met de pepertjes en knoflook en vul deze af met olijfolie.
  • Roer even met een satéprikker erdoorheen om de luchtbelletjes te verwijderen en sluit de pot.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bijgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gedroogde tomaatjes in de oven

  1. Pingback: Pasta met gerookte zalm | iety's kookschriftje

Reacties zijn gesloten.