kapucijnertafel Chatelaine

Ik heb hem eindelijk!: het gastronomisch Bommelboek. Ik kocht dit boek in de jaren 2015-03-11 11.37.03’80 voor verschillende vrienden, maar voor mezelf kwam het er niet van. Een superleuk kookboek samengesteld door Joost.  Er staan verschillende menuutjes in, zoals een herendiner, een bovenbazendiner, maar ook bijvoorbeeld champignonsschotels, een kipsoupeetje,  een kapucijnertafel en verschillende ontbijten. Alles met een drankadvies erbij. (Het bovenbazenontbijt bestaat uit 1 tablet valium 5 met drankadvies halfvolle melk).
Vrienden (Anneke en Robbert) namen dit kookboek mee naar het restaurant waar ze hun trouwdineetje gaven en instrueerden de kok om een diner uit dit boek te maken. Het was heerlijk.
De kapucijnertafel heb ik regelmatig gemaakt. Het is een beetje het idee van een Indische rijsttafel, maar dan alleen met kapucijners en heel veel bijgerechten. Gezellig tafelen, en zoals de heer Olie B zou zeggen : “een eenvoudige doch voedzame maaltijd”.
Het drankadvies bij deze maaltijd is pils.

Benodigdheden
Kapucijners, zout, olie, uien, paneermeel, rundergehakt, ei, peper, nootmuskaat, sambal, sojasaus, honing, gemberpoeder, doorregen varkenslappen, Weense worstjes, gerookt spek, augurken, uitjes, mosterd, piccalilly, zure paprika, stroop.

Bereiding (alles moet gelijktijdig warm zijn en opgediend worden)

Kapucijners
500 gram kapucijners (gedroogd) 12 uur laten weken in 1,5 liter water en dan gedurende 1 uur koken. Uit laten lekken en in verwarmde schaal scheppen

Gebakken uienringen
500 gram uien in ringen snijden en bakken (voortdurende draaien). Verse peper erover heen malen. In apart schaaltje serveren.

Gehaktballetjes
400 gram gehakt mengen met 1 ei, zout, peper nootmuskaat en een paplepel sambal. Binden met wat paneermeel, balletjes draaien en paneren met paneermeel. De balletjes knapperig bruin bakken. In apart schaaltje serveren.

Gemarineerde stukjes varkensvlees
400 gram doorregen varkenslappen in blokjes een half uur marineren in onderstaande marinade
Maak een marinade van 5 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels honing, 1 theelepel gemberpoeder, zout peper en 2 eetlepels olijfolie.
Het vlees uit de marinade scheppen en uit laten lekken en knapperig bakken in een koekenpan op een hoog vuur. Tijdens het bakken wat marinade erbij gooien. In apart schaaltje serveren.

Weense worstjes
Verwar de inhoud van 1 blik weense worstjes. In apart schaaltje serveren.

Gebakken spekjes
snijd 400 gram vet gerookt spek in blokjes en bak ze knapperig bruin. In apart schaaltje serveren.

Bijgerechten ook allen in apart schaaltje serveren
Picalilly, zure augurken, zure uien, mosterd, zure paprika, gesnipperde rauwe ui, kannetje stroop.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.