Varkenswangetjes

Pas ontdekt, volgens mij is er net als met groente ook een categorie vergeten vlees. Ik denk dan aan karwijvlees (of longhaas), bavet, kalfstongetjes en varkenswangetjes dus. Het schurkt een beetje tegen orgaanvlees aan allemaal, maar is het toch niet.
De varkenswangetjes heb ik dus vandaag voor het eerst gemaakt. Een recept dat je ook goed kunt toepassen  bij stoofvlees, en waar je zelf flink naar smaak mee kunt experimenteren.  Maar wat die varkenswangetjes zo bijzonder maakt, is dat ze (na 2 uur sudderen) super, maar dan ook super mals zijn, maar niet zoals runderstoofvlees in draadjes uit elkaar valt maar als “stevig”stukje vlees aan elkaar blijft zitten.
Slager Pessers in Tilburg heeft het wel soms op voorraad in de diepvries, maar je moet het meestal echt bestellen (net zo als karwijvlees). Vraag wel of de slager het ontvliest, daar wil je zelf niet aan beginnen, geloof me. Mocht je onverhoopt toch wangetjes met vlies hebben bak ze dan heel stevig aan met vlies en al, en verwijder het vlies als het een bruin korstje is geworden.

Benodigdheden2015-03-06 12.18.21

  • 1 kg varkenswangen 
  • 1 flesje belgisch bier, bv double, of kriek
  • 3 uien
  • 1 teentje look
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • 3 kruidnagels
  • 1 sneetje peperkoek
  • 3 eetlepels scherpe mosterd
  • 1 paplepel frambozen./uien chutney (of een kersenjam als je bv kriek gebruikt)
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Bak de uien en de knoflook aan in braadpan.
  • Bak de varkenswangetjes (gehalveerd) flink aan in een koekenpan
  • Doe de varkenswangetjes in de braadpan bij de uien als ze een mooi bruin korstje hebben
  • Giet het bier in de koekenpan en roer de aanzetsels los en gooi dit bij het vlees en de uien.
  • Doe er 3 eetlepels mosterd bij, de kruiden en de chutney
  • Deksel op de pan en 2 uur laten sudderen op een heel klein pitje
  • Laatste half uur de peperkoek erbij kruimelen (dit bindt)
  • Na een uur of 2,5 is het wel gaar, probeer anders even tussendoor.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten. Bookmark de permalink .