Clafoutis

Zo’n 25 jaar geleden, toen de eerste vrienden naar Frankrijk verhuisden, kwam ik in aanraking met clafoutis. Toen alleen nog maar op de wijze waarop ze in de Dordogne gemaakt worden; met kersen. Ik maakt het op een gegeven moment zowat wekelijks Al snel ben ik begonnen om de kersen te vervangen door ander fruit, zelfs met banaan is het heerlijk. 
Het is zo’n toetje waar je in principe altijd de ingredienten voor in huis hebt, als je tenminste altijd een pot kersen in de kelder, of een zakje diepgevroren fruit in de diepvries hebt liggen. Ik vind het het lekkerst om het lauw warm te serveren (en dan bv met ijs)
Let op, geen springvorm gebruiken, maar een gesloten bakvorm, anders krijg je lekkages.

Benodigdheden
image

  • 500 gram zoete zwarte kersen of elk ander fruit
  • eventueel: 2 – 3 eetlepels likeur
    voor het beslag:
  • 75 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 liter melk
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereiding

  • Maak het fruit schoon en laat het uitlekken. Besprenkel het naar smaak met een erbij passende likeur. (of haal het uit de pot of ontdooi het)
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet de vorm in.
  • Klop – in een kom – de eieren samen met de suiker schuimig (gebruik een garde, een keukenmachine of mixer)
  • Klop de bloem door het suiker en ei-mengsel
  • Doe de melk en het zout er bij en klop door tot er een glad beslag ontstaan is. 
  • Schenk een dun laagje beslag in de vorm: Net genoeg om de bodem mee te bedekken – circa 1/2 centimeter, draai even met de vorm zo dat het beslag goed uitloopt. 
  • Zet de vorm (circa 5 minuten) in de oven tot het beslag gestold is – de oven hoeft hiervoor nog niet op temperatuur te zijn.
  • Haal de vorm weer uit de oven en verdeel dan het fruit erover en giet het beslag erover.
  • Bak de clafoutis, in het midden van de oven in circa 40 – 45 minuten gaar en goudbruin (een mes dat er midden in gestoken wordt moet er schoon uit komen, bak zo nodig wat langer)
  • Laat de clafoutis buiten de oven tot lauw af koelen en bestrooi de clafoutis vlak voor het serveren met poedersuiker. 

Je kunt er ijs met nog wat fruit naast serveren. Als je het helemaal bont wil maken, dan kan er ook nog slagroom bij.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in toetjes. Bookmark de permalink .