Kip met kemirienoten a la Saskia

Kemirienoten worden veel gebruikt in Indische recepten (ik gebruik ze altijd in sambal 220px-Kemiri_nutsgoreng telor) De beetje aardse licht bittere smaak vind ik heerlijk. Het bindt en maakt het gerecht wat romig van smaak. Nooit rauw eten, want ze zijn licht giftig, en kunnen dan buikklachten geven. Het is niet echt nodig om ze vooraf te poffen of roosteren als je ze mee kookt in het recept. Ik doe het wel altijd, 10 minuutjes in de oven of als ik lui ben gauw gauw in de magnetron. Ze laten zich daarna ook makkelijker fijnstampen.
Dit recept kreeg ik van Saskia opgestuurd, een fusion/eclectisch recept wat er heerlijk uitziet. Ik ga het deze week meteen maken.

Benodigdheden

  • kilo kippendijen
  • 3 flinke tenen gehakte knoflook
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 paksoi
  • 1 pakje tauge
  • stuk verse gember geraspt
  • 1 a 2 rode lomboks in dunne ringetjes zonder pitjes
  • 1 tablet kippenbouillon
  • sesamolie
  • olijfolie
  • witte wijn
  • sambal brandal
  • scheut vissaus
  • 4 eetlepels oestersaus
  • koriander
  • madras kerrie
  • 3 a 4 kemirinoten
  • eventueel zelf geroosterde cashewnoten

Bereiden

  • Kip inwrijven met zout, sambal en kerriepoeder en dan in marinade van oestersaus, wat druppels sesamolie en vissaus
  • In pan knoflook, rode peper en gember stevig aanbakken, dan kippendijen erbij en ook goed aanbakken.
  • Dan de kemirienoten in vijzel fijnwrijven met korianderpoeder en even meebakken.
  • Daarna 4 dl kippenbouillon en flinke scheut droge witte wijn erbij (lekkerst is een mix van sauvignon blanc en viognier)
  • Paprika apart licht bakken in olijfolie en paar druppels sesamolie.
  • Kip 1/ uur laten sudderen dan de witte stukken van de paksoi in stukjes erbij doen (fijn gesneden groen bewaren voor het laatst)en de paprika .
  • Weer een half uur laten sudderen. Eventueel wijn, bouillon, vissaus en oestersaus bijvoegen.
  • Op het laatst de tauge en het groen van de paksoi erbij 5 minuten mee laten sudderen.
  • Eventueel garneren met geroosterde cashewnoten en wat verse koriander (niet teveel) en serveren met rijst of eiermie.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.