Ajam Djawa (Javaanse kip)

Een lekker recept ook weer gekregen van Saskia. Eventueel voor een vegetarisch menu is de kip te vervangen door Vales. Het marineren kun je dan achterwege laten, heeft te weinig effect op Vales. De verhouding ketjap manis en ketjap asin kun je naar smaak aanpassen

Benodigdheden

  • 500 gram ontbeende kippendijen in stukjes
  • grote rode ui gesnipperd
  • 3 flinke tenen knoflook in stukjes gesneden
  • 4 grote lomboks  in stukjes
  • gemalen koriander
  • peper en zout
  • 4 salam blaadjes
  • 2 schijven verse laos
  • 2 schijven verse gember
  • ketjap manis
  • ketjap asin
  • 1 blokje kippenbouillon
  • olijfolie
  • wat gulah djawa
  • flinke theelepel trassi
  • een stengel sereh

Bereiding

  • Kip in stukjes snijden (ongeveer halveren)en zout en peper erover.
  • Een uur laten marineren in de helft van de gesnipperde ui, knoflook, koriander, zout en ketjap manis en asin en scheutje olijfolie. Als je geen tijd hebt om te marineren kan het ook maar dan iets langer laten sudderen.
  • Trassi droog bakken in wok, als hij begint te ruiken van vuur af en apart houden.
  • Olie in wok doen, gulah djawa erbij en als het net begint te karamelliseren de rest van de ui erbij bakken en dan de kip met marinade erbij en op hoog vuur bakken.
  • Dan trassi verkruimeld erover strooien.
  • Blokje kippenbouillon erover verkruimelen en dan scheut water erbij, de stengel sereh, de salam blaadjes, schijven laos en gember erbij.
  • Eventueel naar smaak nog wat ketjap asin/manis toevoegen
  • Aan de kook brengen en half uurtje zacht laten sudderen.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.