Vlees van prins Orloff

Weer een favoriet feestdagenrecept van de moeder. Het recept kreeg zij weer van mijn Brusselse tante Lies, ook al net zo’n keukenprinses als mijn moeder.
Het is geen licht gerecht (bij lange na niet), maar wel ouderwets lekker. De foto doet het gerecht geen recht aan. Eerste kerstdag stond het bij mij op tafel.
Er zijn twee varianten, je kunt het maken met gekookte ham (zoals ik in dit recept beschrijf) maar je kunt de gekookte ham ook vervangen door gerookte ham, licht aangebakken. Kies dee ham naar je eigen smaak. Het gerecht wordt er “zouter” en gerookter van.

Benodigdheden

  • 1 varkenshaasje- of kalfsfricandeau van ± 500 g
  • 1 ui gesnipperd
  • 250 g champignons
  • 75 g geraspte oude kaas
  • 4 à 5 schijfjes gekookte ham
  • 2 dl room
  • Bloem 20 gram
  • een beetje runderbouillon of kalfs-fond
  • Boter, peper, zout

Bereiding

  • Kruid het vlees en bak het aan één kant gedurende 10 minuten, dan op de andere kant gedurende 10 minuten. Let goed op dat de boter niet aanbrandt, voeg eventueel een klontje koude boter toe.
  • Braadtijd is afhankelijk van het vlees, varkenshaasje kan korter dan een kalfsfricandeau. Het moet bijna gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, dek af met zilverpapier.
  • Doe ondertussen de uien en de in schijven gesneden champignons in dezelfde braadpan en stoof ze aan totdat het vocht grotendeels verdampt is.
  • Maak een roux met 20 gram boter en 20 gram bloem de 2,5 dl fond en meng er de geraspte oude kaas doorheen. Maak het af met een scheut room.
  • (als je gerookte ham neemt dan moet je deze nu even aanbakken)
  • Snijd ondertussen het vlees in schijven en leg om beurt een stukje vlees, een sneetje ham en een lepel champignons/uien mengsel tot alles in de ovenschaal ligt.
  • Giet er de saus over en strooi nog 25 gr geraspte kaas over het geheel.
  • Zet in half uur een voorverwarmde oven van 200 graden. (eventueel de eerste 20 minuten met aluminiumfolie erover.

Is lekker met aardappelkroketjes

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.