Coquilles Sint Jacques met saffraan saus

Voor coquilles St Jacques kun je altijd wakker maken, echt een van mijn favoriete schelpdieren. Een jaar geleden (2013) maakt ik dit voorgerecht tijdens een uit heel veel gangen bestaande dineetje waarmee we ons met goede vrienden het nieuwe jaar in hebben gegeten. Dit jaar ziet het er naar uit dat het weer  onderdeel van het menu gaat worden.
Wat wij zo lekker vinden en eten is de “sluitspier” van de schelp. 

In de christelijke iconografie is de sint-jakobsschelp het attribuut van Jakobus. Hieraan dankt de schelp dan ook zijn naam. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostella (Santiago betekent Sint-Jakob) en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Je ziet de schelp ook her en der op de route naar Santiago. Zoals op de foto genomen in Avioth (de moeite echt waard, in Noord Frankrijk, een kleine 150 inwoners en een echte kathedraal)

 

Benodigdheden

  •  12 Coquilles, schoongemaakt en zonder koraal20131231_214440
  •  150 cc Noilly Prat Vermouth
  •  200 Cc Sauvignon Blanc, witte wijn
  •  200 cc visfond
  •  4 sjalotten, fijn gesnipperd
  • ongeveer 100 ml slagroom
  •  2 envelopjes saffraan
  • roomboter en olijfolie
  •  peper en zout naar smaak
  • Iets om leuk te garneren.

Bereiding

  • Bak eerst  in een pannetje de sjalotten, zeer fijn gesnipperd
  • Voeg dan de vermouth, wijn en visfond en saffraan toe en kook dit net zo lang in tot er 2-3 eetlepels vocht is overgebleven.
  • Voeg dan naar smaak de slagroom toe, ongeveer 4x zoveel als het ingekookte vocht. ff proeven hoe sterk je de smaak lekker vindt.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Leg de coquilles op een schone keukendoek of keukenpapier en dep ze voorzichtig droog.
  • Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Laat dit op medium-hoog vuur verhitten. Zodra het heet is (de boter mag niet verbranden!) leg je de coquilles in de pan.
  • Zet het vuur op hoog. De lekkerste coquilles zijn nog een beetje rauw van binnen. Bak ze daarom niet langer dan anderhalf tot twee minuten per kant.
  • Serveer op een bordje met de saus en iets om te garneren. Zelf heb ik twee groene asperges gebruikt.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in voorgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.