Hertenbiefstuk in rode port saus

Rond de feestdagen is het wild volop te krijgen bij zelfs de meest simpele supermarkt  Ik had nog nooit hertenbief gemaakt, en ik vond op internet (van de AH) onderstaand recept. Het lijkt heel ingewikkeld en dat is het helemaal niet. Je kunt het ook goed voorbereiden, en dan voor het serveren de hele zwik (aangebakken bief, de uien en de sinaasappel) een minuutje of 6 in de oven. De hertenbief mag je dan in de tussentijd niet in de koelkast bewaren, want zo’n grote temperatuurschommelingen trekt ie niet. Dus gewoon in alluminiumfolie buiten de koelkast bewaren.
Het hele recept bestaat uit naast de hertenbief nog uit twee bijgerechten (uien en sinaasappel) en saus.
De saus heb ik wel een beetje mee aangeklooid, er moest zoveel wildfond in dat het bijna bouillon was ipv saus. Dus ik zou er minder in doen, ik denk zo ongeveer 1 dl. Ik heb er ook nog een scheutje cognac ingegooid.
En als je geen hertenbief lust, dan kun je het ook met runderbief maken.

Benodigdheden

  • 150 g boter
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels verse tijm (blaadjes)
  • 12 kleine uien (gepeld en gehalveerd)
  • 1 pot wildfond (380 ml)
  • 4 x 2 hertenbiefstukjes (op kamertemperatuur)
  • 4 sinaasappels (in plakken)
  • 200 ml rode port
  • 75 g veldsla

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de helft van de boter in een kleine braadslede en strooi er de suiker, tijm en peper naar smaak in. Leg de uien er met de snijkant naar beneden in. Verdeel een beetje van de wildfond tussen de uien en laat ze in 25-35 minuten gaar worden. Keer ze halverwege.
  • Bestrooi de hertenbiefstukken naar smaak met zout en peper. Bak ze in een grote koekenpan in de rest van de boter op hoog vuur in 2-3 minuten per kant bruin (ze mogen vanbinnen nog rood zijn). Leg de biefstukken naast elkaar op een bakplaat en dek ze af met aluminiumfolie.
  • Bak de plakken sinaasappel in het bakvet van de hertenbiefstuk bruin en leg apart.
  • Schenk de port en een dl fond bij het bakvet, roer de aanbaksels los en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot saus.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C
    Haal de folie van de hertenbief en schuif hem in de oven. Laat de hertenbiefstukken in 4-5 minuten per kant rosé worden.
    Warm tevens de uien en de sinaasappel op.
    Warm de saus op in een pannetje
  • Snijd ze in plakken en leg die op warme borden. Schep er wat rodeportsaus overheen en leg de gekonfijte uien en plakken sinaasappel ernaast met een pluk veldsla ertussen.
Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.