Videeke

Het toppunt van feest eten vroeger, was naast de soep een extra voorgerecht. Dan waren er twee mogelijkheden: garnalen-cocktail, of vol au vent. In Limburg noemen we dat een Videeke. Alleen al vanwege de nostalgie blijft het lekker, hoewel ik het vaak vergeet te maken. Afgelopen week stuurde Saskia een lekker recept op.  
Je kunt het ook als hoofdgerecht maken en met rijst serveren. 

Benodigdhedenvideeke
6 0ns ontbeende kippendijen
350 champignons
sap 1/2 citroen
1 ui
1/2 dl kookroom
3 eetl boter/3 eetl bloem
halve liter kippenbouillon
scheut droge witte wijn
peper/zout/kerrie
bieslook
Pastei bakjes

Bereiding
Kippendijen koken in kippenbouillon met peper en wat kerrie erbij.
Als ze gaar zijn uit bouillon halen (af laten koelen! anders verbrand je je vingers)  en in kleine stukjes snijden of een reepjes rafelen
Bouillon bewaren voor roux.
Ui gesnipperd fruiten dan champignons in plakjes erbij citroensap peper en zout erbij.
Roux maken van boter, bloem en dan bouillon erbij
De champignons en ui bij de  kip doen dan roux erbij doen (net zoveel totdat het een mooie massa wordt niet te droog niet te nat.
Eventueel bijkruiden met peper en kerrie en scheutje witte wijn erbij (en eventueel een paar druppeltjes worchestershiresaus)
Serveren met rijst of in pasteitje.
Garneren met gesnipperde bieslook.
Serveren met een schijfje citroen in een knijpertje.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in voorgerechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.