Witlof lasagne

Een heerlijk recept, waarvan eventueel ook vegieversie gemaakt kan worden. (gewoon de ham weglaten). Voeg dan champignons toe.
Officieel moet er nootmuskaat gebruikt worden in dit recept, maar aangezien ik liever een stuk zeep eet, laat ik dat eruit. Ik heb het vervangen door wat mosterd. De ham snijd ik in stukjes, dat is makkelijk bij het opscheppen.
In plaats van witlof kun je ook prei gebruiken. 
 

Benodigdhedenwitloflasagna
lasagne bladen
6 plakken goede gekookte ham
250 gr geraspte kaas
250 ml melk
3 eetlepels bloem
1 eetlepel boter
500 gr witlof
zout, peper en een beetje mosterd
paneermeel

Bereiding Maak de  witlof schoon en snij ze in de lengte in 4 stukken (haal de bittere kern eruit)
Kook het witlof met wat zout en giet af, hou wat vocht achter
Maak een roux met boter en bloem
Maak de kaassaus door de roux aan te lengen met het vocht van het witlof en melk toe te voegen, voeg de geraspte kaas toe, hou wat kaas over om te gratineren
Kruid met peper, zout en nootmuskaat of mosterd
Giet in een ovenschotel eerst wat kaassaus, bedek met lasagnebladen, vervolgens plakjes ham, verdeel hier witlof over en overgiet met kaassaus, dan weer de lasagnebladen, ham, witlof, kaassaus en lasagnebladen. Eindig met een laagje kaassaus.
Bestrooi  de schotel met de overschot van de geraspte kaas, en wat paneermeel  en doe er hier en daar een mespunt boter op.
Het geheel 25 min in de oven op 180°C en even onder de grill om een mooi goudbruin korstje te krijgen.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.