Zoervleisj

Een van de lekkerste Limburgse recepten die ik ken. Wij aten vroeger nooit haché maar altijd zoervleisj. Het moet officieel met paarden poulet gemaakt worden. Paardenvlees is wat sterker van smaak en ik vindt het lekkerder. Het is alleen niet altijd even gemakkelijk te vinden. In Belgie bij de GB of Carrefour hebben ze het meestal wel.
Met hache of soepvlees gaat het ook.

1 kilo poulet van paard of rund
3 grote uien
2 – 3 kopjes azijn
2 – 3 kopjes water
4 kruidnagelen
3 schijven peperkoek
150 gram basterdsuiker
4 eetlepels peren/appelstroop
10  peperbolletjes
50 gram boter
Zout en peper

Wrijf het vlees in met zout en peper en snij het in stukjes van 3 bij 3 cm.
Marineer het minimaal 24 uur in de azijn gemengd met het water, het zout, de peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels.
Smelt in een aparte koekenpand de boter en bak dan de uien in de boter goudgeel.
Haal het vlees uit de marinade, droog het en bak het in de een stoofpan of snelkookpan in wat boter bruin.
Voeg de uien bij het vlees en voeg zoveel marinade toe dat het vlees volledig bedekt is. Roer de stroop erdoor, de suiker de fijn gemaakte ontbijtkoek, en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, dat wil zeggen tot het bijna uitelkaar valt.
Op smaak maken met peper en zout en eventueel  kun je nog door het toevoegen van wat stroop de juiste “zuurgraad” mengen.
Lekker met frieten of gebakken aardappels.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.