Denizden Tavuk (kip á la Deniz)

Dit recept is uit de keuken van Deniz, die kan toveren met Turkse gerechten. De kip is erg lekker met bulgur en een tomaten, ui salade. De meest ingrediënten koop ik (natuurlijk) in de Turkse winkel. De peperpasta (zie foto) heb ik altijd standaard in huis. Je hebt een hete en milde versie, je hebt de hete (aci) nodig Ik gebruik die ook voor marinades enzo. Het lekkerst is om de meest grove bulgur te kopen.
Het lijkt misschien een beetje bewerkelijk, maar dat is het toch niet, het is snel klaar en erg lekker.
Het gaat nog sneller om de kipfilet de dag ervoor te koken, anders moet je wachten tot hij voldoende afgekoeld is om het uit elkaar te pluizen.
De foto van het gerecht is afkomstig uit Ankara, waar Anneke de kip ook al heeft gemaakt, en op de foto heeft gezet.

Benodigdheden (voor 2 personen)20140926_132707 (1)
Voor de kip
1 grote kipfilet
Chilivlokken
Peperpurree (zie foto)
Komijnpoeder
knoflook
Voor de salade
Tomaten
Ui
Platte peterselie (maydanoz)
Sumac (ook bij de turkse winkel)
Chilivlokken
Zout

Kook de kipfilet en trek hem in kleine rafeltjes uit elkaar
Doe een flinke scheut olie in een wok en doe daar een fikse eetlepel peperpurree, zout, een beetje komijnpoeder en de knoflook bij en roer dit door elkaar.
Bak hierin de rafeltjes kip op een flink vuur lekker knapperig

Maar een salade van de tomaten, uien en peterselie en breng op smaak met citroensap, sumac, chilivlokken en zout.

Doe ongeveer evenveel bulgur als water in een pan en kook deze met het deksel erop totdat al het water op is.
Doe in een pan een klontje roomboter en bak hierin nog wat knoflook en roer hier de bulgur doorheen.

Bij elkaar op een bord serveren.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in hoofdgerechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.