Bietensalade met sinasappel en olijven

Ik ben sowieso al gek op bieten, deze salade, uit het saladeboekje van Carla is echt heerlijk. De milde zoetheid van rode biet is een ideale achtergrond voor de pittig scherpe sinaasappel en de zoute olijven, met als resultaat een aparte maar heerlijke salade.. Als je een iets mildere en frissere salade wilt, is hij ook zonder olijven erg lekker. 
 

Benodigdheden
– 400 gr rode bieten
– 2 handsinaasappels
– 1 struikje roodlof of witlof
– ½ kleine rode ui, in dunne ringen
– 3 eetl. fijngeknipte bladpeterselie
– 40 g gerimpelde zwarte olijven, ontpit, gehalveerd of in ringetjes gesneden
– 3 eetl. raapzaad- of koolzaadolie of olijfolie.
– 1 ½ eetl. rodewijnazijn
– Zout en zwarte peper

Bereiding
Snijd de bieten middendoor en elke helft in 1 cm dikke plakken.
Doe ze in een kom.
Snijd met een scherp mes aan beide kanten een kapje van de sinaasappels. Zet ze op een plank en snijd de schil ervan af, volg daarbij de natuurlijke bolling; snijd ook het witte vlies met de schil mee. Snijd boven een kommetje met een scherp mes de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Doe de partjes en het sap bij de plakken biet inde kom en gooi de lege vliezen weg.
Snijd het rood/witlof overdwars in 2 cm dikke plakjes. Haal de blaadjes los van elkaar en doe ze bij de bietjes.
Voeg alle overige ingrediënten toe en meng alles luchtig door elkaar. Proef, voeg eventueel nog zout en peper toe en dien de salade op.

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in bijgerechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.